מיה ורובל - דולה לאחר לידה ויועצת לגיל הרך

 
שינה בגיל הרך
תופעת ה"מוות בעריסה"
ההנקה וחשיבותה
דכאון לאחר לידה
כרטיס הביקור שלי
 עמוד הבית  מי אני...  מהי דולה פוסט פארטום?  השקט הנפשי שלך פורום
דכאון לאחר לידה
התקופה שלאחר הלידה הינה תקופה מאוד רגישה הטומנת בחובה מצב רוח ירוד המוגדר כדכדוך או עצבות קלה, דרגתו המתקדמת יותר: דיכאון, ועד למצב חמור יותר המוגדר פסיכוזה לאחר לידה. התפתחות המחלה מוסברת באופן חלקי כתוצאה משינויים הורמונאליים בעקבות הלידה. נשים אשר יותר מועדות לחוות דיכאון הן נשים בעלות:
  1. אפיזודה של דיכאון בעבר.
  2. תורשה של הפרעות פסיכיאטריות במצב הרוח.
  3. ארועי חיים סטרסוגניים: איבוד של הורה עד גיל 10, גירושין וכו'.
  4. דיכאון או חרדה מוגברים במהלך ההריון.
  5. בעיות בחיי הנישואין.
  6. מערכת תמיכה חלשה.
  7. PMS  - תסמונת קדם ויסתית
  8. BABY BLUES
  9. בעיות רפואיות של התינוק.
  10. חווית לידה טראומתית.
  11. OCD  - הפרעה אובססיבית קומפרסיבית.
 קשת הפרעות לאחר הלידה:
1.דכדוך לאחר לידה (BABY BLUES )- חוות 50%-80% מכלל היולדות. זוהי הצורה השכיחה והמתונה ביותר של הפרעות במצב הרוח של האם בעקבות הלידה.
הדכדוך מאופיין כעצבות, שינוי במצב הרוח, רגישות יתר, נטייה מוגברת לבכי, פרצי כעס חולפים, חוסר מנוחה, אי שקט, תחושת פגיעות, חרדה תחושת בדידות, הערכה עצמית נמוכה. בדרך כלל דכדוך מופיע ביום השני או השלישי ללידה ואמור להסתיים אחרי שבועיים. אם הדכדוך נמשך-חשש לדיכאון. בדכדוך אין פגיעה משמעותית בתפקוד האם. מקור הדכדוך, כפי הנראה הוא כתוצאה משינויים מהירים ברמות הורמוני המין הנשיים המחוללים לאחר הלידה.
תמיכה מסביבתה המיידית והקרובה של היולדת וחיזוק בטחונה של האם כי מה שהיא עוברת זה בסדר וזה נורמאלי עשויים להקל ולקצר את ימי הדכדוך. במקביל יש לעזור בטיפול בתינוק במקרים בהם האם זקוקה למנוחה ומבקשת זאת .במקרים מסוימים ניתן להפנות לאיש מקצוע: אחות או רופא ולהרגיע את האם ע"י שיחה כי המצב יחלוף והוא בהחלט נורמאלי לימים שלאחר הלידה. בדרך כלל הדכדוך שלאחר הלידה נעלם כלעומת שבא ללא טיפול.
2. דיכאון לאחר לידה  (PPD)- סובלות ממנו כ 13% מכלל היולדות. יכול להופיע חודשיים עד שנה לאחר הלידה ולא בהכרח מיד עם הלידה. דיכאון ללא טיפול יעבור בדרך כלל לאחר כשנה אך בינתיים יגרמו נזקים רציניים לתינוק ולקשר אם-תינוק: הפרעה בהתפתחות  הקוגנטיבית, פסיכומוטורית, פגיעה באיכות ההתקשרות לאם, פגיעה באמון הבסיסי, אחור בהתפתחות קביעת אובייקט, קושי בוויסות רגשי, הפרעות שינה. תינוק לאמא בדיכאון יראה כל הזמן תגובה מונוטונית של עצבות ולא תגובה אינטראקטיבית שתשקף את מצבו הרגשי: כשישמח יראה שמחה בפניה של אימו, כשיתרגש גם אימו תראה בפניה התרגשות- מאוד חשוב להתפתחות הרגשית של התינוק. תינוק צריך לראות את הניצוץ בעיניה של אמו, הניצוץ של הנס שזה למעשה הוא עצמו. תינוק לאמא בדיכאון לא יראה את הניצוץ...
 ישנם מספר קריטריונים לאבחנת דיכאון, כאשר 5 מתוך 9 מהמדדים מתקיים האבחון הוא "דיכאון":
1.      מצב רוח ירוד במשך רוב שעות היום, כמעט כל יום.
2.      איבוד יכולת הנאה ועניין ברוב התחומים כמעט כל יום.
3.      ירידה נכרת לא מתוכננת בתיאבון ובמשקל.
4.      קושי נכר להירדם או לישון.
5.      ירידה נכרת בפעלתנות או עלייה בה.
6.      מחשבות על התאבדות.
7.      עייפות וחוסר אנרגיה.
8.      הרגשה קשה של חוסר ערך עצמי או אשמה.
9.      חוסר יכולת לחשוב, להתרכז, להחליט החלטות כמעט כל יום.
כאשר רוצים לאבחן אישה לאחר לידה כלוקה בדיכאון יש לשים לב למדדים ספציפיים אלו:
  1. דאגנות יתר לתינוק או חוסר עניין בו.
  2. מחשבות קשות של חוסר ערך עצמי: "אני אמא גרועה".
  3. פחד להזיק לתינוק.
  4. מועקה מתמשכת.
  5. קושי לישון גם כשהתינוק ישן או כשמישהו אחר שומר עליו.
  6. אי שקט.
  7. שינוי בלתי מכוון במשקל.
ניתן לטפל בדיכאון בשלושה דרכים:
  1. טיפול תרופתי - התרופות הן נוגדות דיכאון מקבוצת ה – SSRI'S  ועובדות על הורמון הסרוטנין: פרוזק, לוסטרל, סרוקסט, ציפרמיל, פבוקסיל. מומלץ לנשים שסבלו מדיכאון לאחר לידה לשקול טיפול תרופתי מונע בהריון הבא. השפעת הטיפול תרופתי הוא לאחר כ 3 שבועות של נטילת התרופות ועל האישה להמשיך לקחתם שנה שלמה או לפי המלצת רופא כמובן.
  2. טיפול פסיכותרפי – יכול להוות אלטרנטיבה לטיפול התרופתי כאשר הדיכאון אובחן כקל עד בינוני וכאשר האישה מעוניינת בטיפול.
  3. שילוב תרופתי עם פסיכותרפי - טיפול פסיכותרפי מומלץ גם כאשר האישה נוטלת תרופות נוגדות דיכאון על מנת לעבד להבין ולהתמודד עם החוויות שעברה.  
מעבר לטיפול התרופתי והפסיכותראפי עם אנשי מקצוע, חשובה כמובן התמיכה הנפשית והפיסית של סביבתה הקרובה של האם: לחלוק ולשתף גם בפן הרגשי וגם בפן הפיסי: הטיפול בתינוק. חשוב להגיע גם לקבוצות תמיכה של אמהות לתינוקות (של בנות מכללת רידמן והמרכז להריון ולידה...) וע"י כך להבין שאמהות רבות חשות כפי שהיא חשה.
3. מצב פסיכוטי (POST PARTUM PSYCHOSIS) - יכול להיות חלק מדיכאון או חלק מהפרעה אחרת. תדירותו פחות מאחת לאלף לידות. הפסיכוזה תתחולל בעיקר אצל נשים שחול בעבר במחלה נפשית חמורה או בקרב נשים שיש במשפחתן עבר של מחלות נפש חמורות. תסמינים של מצב פסיכוטי: שמיעת קולות, פרצי התרוממות  רוח או שפלות רוח (דיכאון עמוק), מחשבות מבולבלות, הזיות עיסוק ב"מחשבות שווא"  הקשורות בתינוק- מחשבות לא נכונות , וכמה שינסו לשכנע את האם שהן לא נכונות, היא לא תשתכנע ותאמין שהמצב הוא באמת כמו שהיא חושבת. לעיתים מופיע תוקפנות עצמית או תוקפנות כלפי התינוק .במצב קיצוני: סכנה משמעותית עד כדי מוות לתינוק!!! סכנה מוגברת לאם ולתינוק, מצב הדורש אשפוז בבית חולים. התסמינים עלולים להופיע מספר ימים עד למספר שבועות שלאחר הלידה. הטיפול נעשה ע"י פסיכיאטר באמצעות טיפול תרופתי ולעיתים אף באשפוז.    
 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים