קרינה- זה בא מאהבה // אחות מוסמכת ודולה מעניקה באהבה ליווי מלא בהריון ,לידה והנקה 052-6922123

 
בראשית עבודתי
הכשרות
סדנאות
ביבליוגרפיה
הנחות והטבות
מצאת טעות?
יצירת קשר
שלבי הלידה -שלב ראשון
שלבי לידה-שלב שני
שלבי הלידה-שלב שלישי
למה סדנאות?
 עמוד הבית  ה"אני מאמין" שלי  פרופיל אישי  אזור עבודה פורום
 

בס"ד                                                                                         

 

                                             מהי הנקה נכונה

 

 

להבטיח את "שביל החלב"

ההנקה בימינו אינה מובנת מאילו .אם ניקח את האמירה כנכונה נבין שיש צורך בהבנת התהליך של ההנקה ולמידתו בכדי להגיע להנקה מוצלחת –כזו שמעלה חיוך של שלווה על פני האם והתינוק יחד.

כמה פעמים שמעתן מאימהות רבות ש"אין להן חלב" או שמה "היה חלב והכול היה בסדר אך בשלב מסוים ניגמר לי החלב".ובכן ,יש צל של אמת בכל אמירה כזו.יש להבין שיש "להכין את התשתית " של השד  עוד בשלבים הראשונים שלאחר הלידה בכדי שהספקת החלב תהייה תקינה. בהמשך.                                                                                   

ייצור החלב הינו פונקציה של שני מרכיבים :הורמון הפרולקטין ומנגנון ה-FIL.הפרשתו של הורמון הפרולקטין הינה אוטומטית בהריון והוא אחראי ליצירת  השינויים הנוצרים בשד [הכנת תשתית הרצפטורים]  וליצירת הקולוסטרום  . פעולתו של הורמון זה עצמאית ואינה תלויה בהנקה כלל,כך שאצל נשים שהתפתחות השד שלהן תקינה ומנגנון ההורמונלי מאוזן תיהנה כמות נתונה של חלב ללא קשר להנקה למשך2-3ימים הראשונים .מנגנון ה-FIL פועל תחת בקרה מקומית [השד]והוא פונקציה של ביקוש מול היצע. ביקוש רב של חלב  יגרור אחריו ייצור חלב בגדול,אך יחד עם זה כאשר החלב נשאר בשד  בגלל חוסר הנקה יעלה הריכוז של ה-FIL ויקטין את ייצור החלב.

המסקנה היא שניתן להבטיח את "בנק החלב"  הפרטי של כל אחת ואחת ע"י שמירה על כמות[תדירות] והאיכות של ההנקה  בימים הראשונים לאחר הלידה. אם אשר לא הצליחה להניק בימים הראשונים לאחר הלידה, מסיבה זו או אחרת, תגרום ליצירת תשתית הנקה אשר תייצר חלב בכמות מספקת לאותם הימים  אך ברגע שהתינוק ידרוש יותר [עם גדילתו] הדבר יהווה בעיה.כמו כן, אם אשר תניק בהתאם לבקשותיו  של התינוק –בכל רגע שהוא ידרוש –תגביר את ביקוש החלב וכתגובה את היצע.טיפ:ניתן להגדיל את תשתית החלב ע"י שאיבה לאחר הנקת התינוק.

הנקה פעילה היא זו שמאפשרת מעבר חלק של החלב מהשד אל התינוק.האחראי ליציאתו של החלב מהשד הינו הורמון האוקסיטוצין[הורמון האהבה].גל ההורמון הזה שנודף ועוטף את האם והתינוק מייד אחרי הלידה הוא משפיע ישירות על תאי שריר- אפיטליאלים שבשד, הם מתכווצים ו"דוחפים" את החלב החוצה.בהתחלה זה נעשה כתגובה לגירוי של הפטמה וההילה ,אך בהמשך בהחלט מספיק לחשוב על התינוק או רק לשמוע אותו  בכדי שתיהנה "נזילת חלב", רצויה או לא ,תלוי איפה את נמצאת באותה רגע.ישנם לא מעט גורמים שיכולים לעקב את שחרורו של ההורמון ובעקבות זה לפגוע בזרימתו החופשייה של החלב:                                                                          

-מתח או עייפות של האם הטרייה[זה הזמן להזכיר לכן שאין זה הזמן לשחק את ה-"אשת חייל" ועזרה מתקבלת בברכה],                                                                                      
-כאב בזמן ההנקה [לרוב הכאב בא בעקבות אחיזה לא נכונה של השד וגורר אחריו המנות מאחיזה נכונה כך שזו כניסה למעגל סגור],                                                                    
-שימוש בפיטוצין בזמן הלידה או אחריה [כאן הרצפטורים של ההורמון תפסים ע"י ה"מתחזה",כך שאין איתות להפרשת הורמון נוספת]  וכ"ו.

הנקה פעילה  היא זו שמאפשרת מעבר חלק של החלב מהשד אל הילוד.הטכניקה כאן כן חשובה ,במיוחד בהתחלה.יש להבטיח שהתינוקת תופסת את השד בצורה נכונה –הסנטר הינו צמוד לשד והראש נוטה מעט אחורה כך שאפה משוחרר לנשום ללא מאמץ.הפה של תינוקת תופסת את הפטמה וקצת מההילה ,נראה הרבה הילה מעל הפה של התינוקת ומעט מתחתיה.ההנקה לא אמורה להיות מלווה בכאב אלא בעקצוץ קל.

סימנים לשחרור חלב בימים הראשונים הינם:התכווצויות רחם מלוות ב "גלים "של זרימת דם ואגינלית מוגברת ,שינוי בקצב הגמיעות של התינוקת,תחושות של התמלאות ,זרמים, בתיך השד ,גל של עייפות,צמא,חום,אהבה. בהמשך נראה גם טפטוף של חלב מהשד השני.לאחר יום השלישי :התינוקת איבדה עד 7% ממשקל הלידה בלבד ומתחילה לעלות במשקל  לקראת יום השלישי-רביעי,ישנו "רוגע" מסוים של התינוקת אחרי הנקה, מיעוט או העדר כאבים,פצעים,הקלה בעומס השד לאחר הנקה.

מדד חשוב המעיד על הנקה פעילה הינו המעקב אחרי "תוצרים":המקוניום מופרש ב 0-48 שעות אחרי הלידה [אם זה לא קרה לפני כן].המראה שלו הינו של משחה שחורה או חומה כהה מאוד..ב 2-5 ימים אחרי הלידה צבע של הצואה הופך להיות בגוונים משתנים של חום חלודה,ירוק וצהבהב וכמויות של היציאות הינם 2-3 יציאות ביום ובנוסף 4-6 טיטולים רטובים משתן בימים של 3-6 לאחר הלידה.לאחר היום ה-6 בערך ועד כ6 שבועות נראה בממוצע 2-3 יציאות בצבע צהוב-כורכום[לעיתים ירוק],נוזלי עם פירורים של שומן [כמו שומשום]ובנוסף 4-6 טיטולים רטובים משתן ביממה. ניתן לראות אם הייתה הטלת שתן  ע"י השוואה בין טיטול חדש,יבש לבין הטיטול הרטוב.נוזל השתן אמור להיות שקוף,נטול ריח חריף.

הזהרה: במידה וביום ה 4-5 אחרי לידה הצואה עדיין כהה ,זה סימן שהתינוקת אינה מקבלת מספיק אוכל.יש כאן צורך דחוף בהתייעצות עם גורם מוסמך.

תדירות ההנקה הינה אחת השאלות הנתונות לשיחה שאינה מסתיימת.השיטה המוכרת עד לפני מספר שנים שלפיה יש להניק את התינוקת מספר דקות נתון מכל שד ,לא הוכיחה את עצמה  כמועילה ואך גרמה למספיק אמהות רגשי נחיתות במידה ואצלן זה עבד אחרת. כיום ,יועצות ההנקה של ארגון לה-לציה ממליצות בחום על הנקה לפי דרישת התינוקת ,בתדירות המתאימה לה ובזמן המתאים לה.ברור שגם כאן יש לשים לב שהנקה אכן פעילה ולא "מזמוזי שד" .לא שאנו מתנגדות לעובדה שלתינוקת טוב לה קרוב לשד ובהחלט יש לספק צורך רגשי זה ,אך אין לחשב כהזנה את מספר השעות שתינוקת מסוגלת לישון עם השד בפה.

לעיתים נוחה  יותר לאם או לתינוקת ההנקה מצד אחד בהשוואה לשני [בגלל גודש,אי נוחות] ובהחלט זמן האוכל זה לא זמן לחינוך התינוקת. יש לאכילה מהצד שנוח לה ולאימה ולדאוג לשאוב מהצד השני.לרוב העניין מתאזן מעצמו בהמשך.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                       

 

                                                            

                                                        

                                                         


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים