ענבל פיטוסי, דולה- מלווה ותומכת לידה ומדריכת הכנה ללידה 054-4838181

 
פוסט פארטום- שינויים אחרי לידה
דיכאון לאחר לידה והתחדשות התא המשפחתי
תמיכה לאחר לידה ותוצאות לידה בלתי צפויות
תרגילים לאחר לידה
ביבליאוגרפיה- פוסט פארטום
סיפור לידה
מאמר על המיילדות העבריות במצריים
רבינסקי
http://16escort.tk/
'"!?-%s
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a|ver
jDxZeJJ jDxZeJJ
www.example.com
99999 or 1>0-- a
1 and 1>1-- a
99999' or 1>0-- a
1' and 1>1-- a
 עמוד הבית  מי אני?  מכתבי תודה  סיפור הלידה של נתנאל זכריה פורום
פוסטפארטום- המשך
תמיכה לאחר לידה
מאת: ענבל פיטוסי

ביציאה מבית החולים למרבה הפלא מתברר שעולם כמנהגו נוהג,ואילו אצל המשפחה הטריה כאילו נברא העולם מחדש, הכל קסום ויפה, אך עם זאת הרגשות הם שונים, אושר,שמחה, פחד, חרדה, דאגה, תקווה. אכזבה...

מה נכון לעשות עם הרך הנולד ומה לא?

 ניתנה לנו ההורים, מתנה גדולה הנקראת אינטואיציה, שהיא רגש חשוב הנותן לנו להרגיש מה באמת צריך ונכון לעשות, אך גם לזה צריך להתרגל ולתרגל ומבחינתנו זה הזמן שנקרא פוסטפארטום (לאחר לידה).

יש דעות שונות מהי תקופת הפוסטפארטום:

 חלק טוענים בין 6-8 שבועות- שבהם הרחם חוזר למקומו ולצורתו הקודמת

חלק בין 6 חדשים- תקופת הסתגלות ההורים והתינוק למצב החדש.

 וחלק אף- 6 שנים- זה הזמן שהילד מתחיל ללכת לבי"ס, להיות עצמאי וליצור מפגש חברתי בינו לבין בני גילו.

הפער בין ההתבוננויות האלה לגבי תקופת הפוסטפארטום הוא הרבה מעבר להסתגלות הגופנית, הוא מצביע על הסתגלות נפשית עמוקה וחשובה...

הביטוי הראשוני להורות נעשה באמצעות התגובות ההורמונליות של המוח למגע (כמו אצל בע"ח)- הפרשת הפרולקטין- הורמון ההנקה, שתפקידו הנוסף הוא להאיץ את הקשר בין האם לבין התינוק.

הפרשת האוקסיטוצין- הורמון הרגש, המגביר את רגשי האהבה והחיבה בין האם לתינוק.

הפרשת האנדרופינים- הורמון שאחד מתפקידיו הוא להרגיע את אישה ולגרום לה להתכנס בעצמה ולהתרכז בה ובתינוק.

כדי שההורמונים יעשו את עבודתם כשורה, האישה צריכה להיות בסביבה אוהבת וחמה, כך הלידה תוכל לעבור בעוצמות אנרגיה מיוחדות, תוך כך שהאישה בוטחת בגופה ויכולה לחוות מימד רוחני של עוצמה ואהבה, גם לאחר הלידה חשוב להמשיך בתמיכה ע"מ שהורמונים יופרשו בצורה טובה ויוכלו לבצע את תפקידם כשורה.

חשוב שנשים הקרובות ליולדת יתמכו בה מהסיבות הבאות:

תמיכה פיזית-

-         בשבועות הראשונים לאחר הלידה העייפות היא עצומה, ההתמודדות שהגוף חווה היא תובענית יחד עם לילות ללא שינה של ממש והשינוי הרגשי קשה במיוחד ולכן מומלץ שנשים הקרובות ליולדת ייקחו על עצמן את טיפול במשק הבית ויאפשרו ליולדת להיות עם עצמה ועם תינוקה, וכך היא תוכל לנוח, לאכול תבשילים מזינים ומחזקים ולהניק, המנוחה היא הכרחית ולא פריבילגיה מיוחדת.

 

בימינו הצורך הפשוט של היולדת במנוחה עוד בחיתוליו ובד"כ האישה נשארת לבדה לאחר חזרתה הביתה.

 

ישנם פורמולות שיוכלו לתמוך באם ולחזק אותה כמו היפריקום, ורוואנה, לבנדר, קמומיל, רוזמרין ומליסה.

 

תמיכה נפשית-

-         בתקופה זו עשויה האישה לחזור לתקופת הילדות ולנתח את טיב הקשר עם אימה, אלה מחשבות חשובות המשפיעות על הקשר עם התינוק.

-         התמיכה באישה ובאיש חשובה גם כדי לעזור להם להתקשר ברגעי משבר ובקבלת החלטות.

 

מנפלאות הגוף שלנו- ישנו קשר בין הורמון הפרולקטין, דיכאון והקשר עם התינוק:

* בשבועיים הראשונים אחר הלידה ישנה כמות גדולה מאוד של פרולקטין בגוף  האם, ע"מ

          שהגוף יוכל לייצר חלב כמה שהוא צריך עד שיתאזן עם צרכי התינוק.

       * בדמעות משתחרר פרולקטין.

 

והקשר ביניהם:

מאחר שהורמון הפרולקטין הוא הורמון שתפקידו גם לדאוג להתקשרות ולמגע בין האם לתינוק,

ברגע שהאם מניקה- היא מאושרת, אך מאחר שיש יותר פרולקטין בשבועיים הראשונים בגוף האם,  היא רגישה יותר לדמעות ולבכי בזמן הזה.

כשאישה חווה אובדן תינוק או שהתינוק נלקח ממנה, והיא נשארת עם פרולקטין גבוה, היא עלולה לצנוח לדיכאון או במקרים אחרים, לבכות המון, שהרי בדמעות מופרש עודף הפרולקטין שהגוף מפריש כי הוא לא מומש (ע"י חיבוק, קירבה ומגע לתינוק) וזאת אפשר לראות על אמא של פג כדוגמא, שהוא נלקח ממנה והיא לא יכולה לנגוע בו ולהניק אותו, הפרולקטין נשאר בגופה בריכוז גבוה ולא מנוצל ואז היא נוטה למצבי בכי רבים, הרבה מעבר לנורמאלי.  

במצבים כאלה האישה צריכה תמיכה נפשית ע"מ שיוכלו לשים לב  ולראות אם מצבי הרוח שלה סבירים או שהיא צונחת לדיכאון.  

 

 תוצאות לידה לא צפויות- לידת פג, לידת תינוק בעל מום, "לידה שקטה"-

מהלך ההריון הוא זמן טוב להפנים את הרעיון שבסופו בע"ה יולד תינוק חמוד ויפה ובריא, במשך ההריון ההורים מקווים ומצפים שהתינוק שיולד יהיה כמו שהם מצפים, החלומות וורודים ושמחים והציפייה גדולה עד מאוד.

אבל ישנם מקרים שהלידה מקדימה ואולי אף מקדימה מאוד, או כשלפתע אחרי הלידה מודיעים להורים כי לתינוק יש מום מולד כלשהו או פיגור וכד', או אם חלילה מתברר שהתינוק רגע לפני הלידה או מיד לאחריה ללא רוח חיים, לפעמים ישנה הכנה נפשית שעלול לקרא משהו, אם היו קודם לכן דימומים, סוכרת הריונית, רעלת הריון  או סיבוכים אחרים, אך לפעמים זה מופיע בהפתעה גמורה ...

האכזבה של הורים במצבים אלה כ"כ גדולה שהם עלולים להרגיש רגשות אשמה וכישלון, ולהאשים את עצמם למרות שהם כלל לא אשמים.

במקרה של תינוקות פגים, תינוק שנולד מתחת לשבוע 37 נקרא פג, ומקבל טיפול מיוחד בפגיית בית החולים, ואז ההורים נאלצים להישאר איתו ימים, שבועות ואפילו חודשים, ונתקלים במצבים קשים נפשיים ופיזיים.

 
הקושי הנפשי-

הצוות הרפואי מדבר ומכיר את ההורים לפני שהם רואים את התינוק, ונותנים להם הרבה שיחות מוטיבציה כדי שיוכלו לעבד ולקלוט מה קרה,הם נצרכים להעביר מידע מידי ומקיף על מנת לאפשר להורים להתכונן נפשית למה שמצפה להם  במצבו של  התינוק והמשך הטיפול בו.

 בפגישה הראשונה עם הפגייה ההורים נתקלים בתינוק המחובר להרבה צינורות, מתוחים וללא ידע .החשש הגדול הוא אם יתחזק ויצא מזה בחיים, והאם עלולים להיות לו מומים, לא יודעים אם להקשר אל התינוק ואם יקשרו ויקרה משהו נורא? מה אז?

 

כשהתינוק נולד בשבועות מוקדמים מאוד, לא ניתן להניק את התינוק, והאם מתבקשת לשאוב חלב בכדי לאפשר לתינוק לקבל את הקולסטרום והרכיבים החשובים שיש בחלב האם. ברוב  המקרים התינוק הפג לא יינק משום שהוא מאבד את רפלקס המציצה ואז הורמון הפרולקטין בגוף האם מתחיל לבטא את עצמו ויש שינויים חדים מאוד במצבי הרוח של האישה.

 

הקושי הפיזי-

 להיות כל הזמן ליד התינוק, ואם יש ילדים נוספים בבית איך מסתדרים? אם האם לאחר ניתוח קיסרי או חלשה מאוד לאחר הלידה, יש לה קושי גדול להגיע לביה"ח מדי יום ולהתעדכן בשינויים שלא תמיד מעודדים .

 ההתמודדות עם הזוגיות, המשפחה ,הילדים והסביבה הקרובה, האב צריך לחזור לעבודה, צריך לחיות ממשהו... הכל עלול לקרוס, ההלם הוא גדול מאוד כי התינוק נולד ואין אפשרות להורים לטפל בו ולעזור לו הם צריכים לסמוך על טיפולם של "זרים", האם לא מספיקה להחלים ומיד צריכה להתייצב ליד התינוק כדי להיות לצידו. הרופאים ממליצים מרגע שאפשר, לנגוע וללטף את הפג ולהניח אותו על העור של האב או האם כמה שיותר, זה עוזר לגדילתו והתפתחותו ,להרגשת הביטחון של התינוק ושל ההורה ולקשר בין ההורה לתינוק.

גם כשהפג מגיע הביתה ונדמה שהחיים חוזרים לעצמם, ההתמודדות נמשכת עם בדיקות תפקודיות רבות ושונות וטיפולים שונים בהתאם למצבו הרפואי, לדוג'- יש פגים שזקוקים לחמצן לתקופה ממושכת ובלון חמצן צריך להיות צמוד אליו, וכך שוב המשפחה צריכה להיערך בהתאם לצרכים המיוחדים הללו ולהתמודד ובמקרים אלו צריכים ההורים תמיכה נפשית רבה מאנשים חיצוניים.  

(נעזרתי בחברה שילדה פגית בשבוע 25, במשקל 750 גר').

 

גם להוריו של תינוק שנולד פגוע, היו ציפיות גדולות במשך ההריון, האם דמיינה את תינוקה בצורה שהיא מקווה שהוא ייראה, היא רוצה שהוא יהיה דומה לה, וממשיך שלה וכך גם האב, ולפתע נולד תינוק פגוע, ואז כל הדמיונות הטובים פורחים ובמקומם הדימוי העצמי של ההורים יורד כי "זה מה שיצא ממני?" האכזבה הגדולה, הבהלה ממה שקרה, החרדה מהעתיד הדאגה לתינוק למשפחה, מה יגידו? ודחייה ופחד מפני מראה התינוק...

התגובות לקבלת הבשורה תלויה בהורים, באופי, בסביבה בה הם חיים, הבלבול והקושי למקום אליו הם הולכים להיכנס יכול להביא אותם לקרבה זוגית גדולה מאוד או לשברון וריסוק חיי הזוגיות, התגובות יכולות להיות שונות מאוד.

יש הורים שישתמשו בהכחשה למה שקורה כדי לשמור על "האני" שלהם, על הדימוי העצמי שלהם, ויש הורים שיתייחסו למקרה כאל אבדן תינוק ויגיבו ברצף תגובות הכולל: הלם, ייאוש, אשמה, כעס והסתגלות למצב.

ישנם שלושה שלבים טיפוסיים אותם עוברת המשפחה בד"כ עם קבלת הידיעה על הולדת ילד עם פיגור:

1.      הלם,חוסר אמון ואי קבלה הגורר אחריו תחושות של כעס, שאלות מדוע ורחמים עצמיים. לעיתים הכחשה,התחמקות וחיפוש אחר תרופות פלא.

2.      ייאוש, אכזבה וחרדות- תחושות של חוסר תקווה, תחושת אפסות, צער, אשמה חוסר אונים ודיכאון. תחושות אלו יוצרות לעיתים אף ביטויים פיזיים כגון: נדודי שינה, איבוד תיאבון, חולי פיזי.

3.      החלמה, הסתגלות והתנסות מחודשת הכוללים בתוכם המשך אבל טבעי אך יש התגברות על טראומת האובדן, לעיתים הענות לצרכיי הילד והמשפחה, החייאה מחדש של זיכרון הלידה.

 

גם כאן צריכה המשפחה להיערך לסדר חיים חדש, כמו לדוג': שינוי בסידור הבית אם צריך איבזור מיוחד לתינוק, התארגנות להמצאות ההורים הרבה מחוץ לבית לצורך בדיקות וטיפולים לתינוק, התמודדות עם תגובות חיצוניות ועוד...  

לפיכך אנו עדים לכך שגם לידת תינוק עם מום מולד הינה התרחשות מורכבת עבור התא המשפחתי כולו ועלול להיות מאורע מזעזע היכול להשפיע לרעה על איזון המשפחה ולהותירה פתוחה לפגיעה בתחומים רבים.

"לידה שקטה"- במקרה של לידת תינוק מת-  כ-16 מתוך 1000 לידות התינוק נפטר לפני, במשך או מיד אחרי הלידה, זהו אובדן של התינוק, אך גם של התקוות והציפיות שבנו ההורים משך כל ההריון.

הסבל והאבידה גדולים מאוד אף אם הטיפול שיינתן להורים יהיה אוהב ואוהד,  גם כאן האובדן יהיה כרוך ברגשי אשם כבדים, בצער גדול, בכי הלם קשה וזעם אפילו כלפי אנשים, רופאים ואחיות שירצו לעזור וההתאבלות תהיה בד"כ אישית ואינטימית.

 

כאשר תינוק ניפטר עוד ברחם ייתכן שימליצו לאם לחכות שהלידה תגיע באופן טבעי,  אא"כ האישה תרגיש שהיא רוצה להפטר מההריון ואז יזרזו את הלידה.

האם צריכה לשקול מה הדרך הטובה בשבילה ללדת.

ללידה פיזיולוגית מס' יתרונות במקרה של תינוק מת:

-         לידה פיזיולוגית עשויה למנוע נזקים בגוף האישה ותבטיח שהרחם שלה ימשיך להיות בריא ושלם וללא צלקות.

-         באופן כזה גדלים הסיכויים שהלידה הבאה תהיה טובה וקלה יותר.

-         העובדה שאישה יולדת באופן ספונטני, ללא שימוש בתרופות, עוזרת לה להרגיש שהיא אקטיבית בהתנסות הזאת.

-         תהליך לידה פיזיולוגית עוזרת לאם להיפרד מהתינוק בדרך שהיא משמעותית יותר מבדרך המקובלת – כאשר מוציאים מגופה את התינוק המת בהרדמה, מבלי שהיא חשה בדבר.

אם היא רוצה, אפשר לתת לה להחזיק בתינוק, לצלם אותו, לגזור מעט  שער למזכרת ממנו.

 

ושוב, טראומה כזו עשויה לקרב בין בני הזוג אך עלולה גם להכניס את הזוג ללחצים ולמעמסה רגשית קשה מאוד ואז הזוג יצטרך לקבל סיוע והדרכה מאנשים אחרים.

גם האב צריך להתאבל ולתמוך באישה באותו זמן ואז התוצאה יכולה להיות העמדת פנים של השלמה מצידו והאישה תחוש דחויה ומבודדת משום שהיא תרגיש שהוא אינו מבין אותה.

אובדן תינוק יכול לגרום להתדרדרות ביחסי מין של הזוג, וקושי לחוות רגשות ועונג מיני או משום שאחד מבני הזוג מדוכא או שיש רגשות בגידה בתינוק המת.

ולכן תהליך ההתאבלות היא תהליך ששני בני הזוג צריכים להעניק הבנה זה לזה.

 

בהריון הבא, כדאי שבני הזוג ימצאו סוג של הכנה ללידה ולהורות שיכללו שיחה על רגשותיהם וינסו להשלים בגלוי וביושר עם ההתנסות המצערת שעברו .

 

חשוב מאוד שהתינוק החדש יהיה מיוחד בפני עצמו ולא תחליף לתינוק המת.

 


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים