אמאהבה-הבית שלך לאמהות 054-7675176

 
קישורים חיצוניים
קורס הכנה ללידה בראש העין
טיפולים לנשים בהריון
רעלת הריון
 עמוד הבית  אמאהבה  אמאהבה  אמאהבה פורום
מיתוסים בהריון ולידה

בשעה טובה,אתם בהריון! עכשיו,אסור לך לסרוג, לטוס, לאכול תות, לשתות קפה, לרוץ,לעשות אמבטיה, ועוד ועוד ועוד...או שאולי כן?
כמה מאתנו שמענו לפחות אחד מן המשפטים הללו בהריון? סקרתי וריכזתי עבורכן מספר רב של מיתוסים בהריון-בואו ובדקו האם מה שחשבת הוא אמת או רק מיתוס.
(זהו החלק הראשון מתוך שניים)

שימו לב-אין לראות בכתוב פה תחליף לבדיקה רפואית.תופעות חריגות מחייבות בדיקה אצל רופא!



1.המיתוס-ניתן לגלות את מין העובר לפי קצב פעימות ליבו.
לא נכון! דופק נורמלי של עובר נע בין 120-160 פעימות בדקה. את דפיקות הלב ניתן לשמוע בדרך כלל החל מהשבוע השמיני להריון.קצב ליבו של העובר משתנה מביקור רופא אחד למשנהו ותלוי בגילו וברמת פעילותו של העובר.

2.המיתוס- צורת הבטן מצביעה על מין היילוד.
לא נכון! צורתה וגודלה של הבטן תלויה בטונוס השרירים שלך, טונוס הרחם ותנוחת העובר. אין דרך וודאית לדעת את מין העובר אלא בבדיקת מי שפיר וסיסי שלייה. גם בדיקת האולטראסאונד טועה לפעמים .

3.המיתוס-עוצמת הבחילות תלויה במין העובר
לא נכון! הבחילות בזמן ההריון הן אינדבידואליות ותלויות באם ,במערכת העיכול שלה ובמזון שהיא אוכלת.יש נשים שסובלות מבחילות רק בוקר,יש שסובלות מבחילות כל היום,יש הסובלות מבחילות כל ההריון ויש כאלו ברות מזל שלא סובלות מבחילות בכלל.

4.המיתוס-בעיות בעור הפנים במהלך ההריון מעידות על בת ואילו עור פנים "זוהר" מעיד על בן.
לא נכון! זה שייך לאותו מיתוס שטוען שאישה בהריון עם בן יפה וקורנת ואילו אישה בהריון עם בת נראית עייפה וחסרת "זוהר".אישה חווה את ההריון באופן אינדיבידואלי.יהיו כאלו שיתאפרו, יתלבשו יפה וירגישו הכי יפות מאי פעם וזה יקרין החוצה.
לעומתן יש נשים עייפות שקשה להן וזה יקרין החוצה.

5.המיתוס- בהריון עם בת אין חשק לקיים יחסי מין.
לא נכון! אין שום קשר בין מין העובר לרמת החשק המיני של האישה. זה תלוי במצבה הנפשי,הגופני,במצב היחסים בין בני הזוג ובעיקר- בחשק המיני שלה.

6.המיתוס- תינוק שוקל יותר מתינוקת.
נכון! בנים נולדים עם 40% יותר מסת שריר מבנות.אז מה,אנחנו עדיין המין החזק

7.המיתוס- עובר פעיל יהיה תינוק פעיל.
לא נכון! התנהגותו ה"עוברית" אינה מצביעה על התנהגותו כאדם. זה תלוי במצב התינוק,במזון שאמו אוכלת ובגורמים נוספים רבים.

8.המיתוס-אם את סובלת מהרבה צרבות במהלך ההריון ייוולד לך ילד עם שיער על ראשו.
לא נכון! אין שום קשר בין שערו של העובר למערכת העיכול שלך. צרבות נגרמות משינוי ברמת החומציות בקיבתך, מתזונה עתירת שמן,מאכלים חריפים ומטוגנים וכמובן עקב "דחיפת" האיברים הפנימיים כלפי מעלה עקב גדילת העובר והרחם.

9.המיתוס- במידה והאם חשקה במאכל מסוים במהלך ההריון ולא קיבלה אותו התינוק ייוולד עם סימן לידה כצורת המאכל על גופו.
לא נכון! אני אנסח את זה בשפה ברורה-בלבולי מוח. אין טעם לתת לעצמך עוד הזדמנות לרגשות אשם ,יהיה לך מספיק מזה בתור אמא....

10.המיתוס- כאשר האם מרימה ידיה למעלה במהלך ההריון קיים חשש כי חבל הטבור יתלפף סביב צווארו של העובר.
לא נכון! כריכת חבל הטבור סביב איברים של העובר נגרמת בגלל תזזיות של העובר או במקרה וחבל הטבור ארוך במיוחד (מעל מטר).למעשה 25% מן התינוקות נולדים כאשר חבל הטבור כרוך סביב צווארם,רגליהם או כפות ידיהם.

11.המיתוס -אסור לבצע פעילות גופנית בזמן הריון כדי למנוע פגיעה בעובר.
לא נכון! כושר בהריון תורם לבניית מסת השריר המקל על התמודדות עם שינויים הורמונליים בהריון,מונע השמנת יתר ועוזר לצמצם סיכון ללקות בסוכרת הריונית.
חשוב לעבוד על פי תכנית כושר אשר הותאמה לאישה בהריון ומבוצעת באופן מבוקר כדי למנוע מאמץ יתר לאם.כמו כן חשוב להימנע מתרגילים הגורמים לעלייה חדה בחום הגוף,פעילות פיזית אשר כוללת מגע פיזי כמו משחקי כדור,אומנויות לחימה (מחשש לקבלת מכה ופגיעה בעובר או הפרדות שלייה) ולהימנע מפעילויות בהן יש חוסר בחמצן (צניחה וצלילה).
בזמן פעילות גופנית הלב מזרים יותר דם לרקמות והעובר מקבל את אותה כמות הדם והחמצן.כמו כן,הפעילות הגופנית אינה גורמת להתכווצויות רחמיות אשר גורמות ללידה, אלו הם צירי ברקסטון-היקס בלבד.
נשים רבות חוששות כי עצם פעילותן הגופנית תדרוש אנרגיה ומזון על חשבון העובר.אין אמת בדבר זה מכיוון שבמידה ונוצר חוסר תזונתי כלשהו,הגוף ינצל את כל מאגריה של האם כדי למנוע חסר מהעובר לכן חשוב שתשלימי חוסרים עבור גופך -גם את חשובה. חשוב שאישה בהריון אשר מבצעת פעילות גופנית תדווח לרופא הנשים המטפל בה למען מעקב צמוד יותר.

12.המיתוס- אסור לספר על ההריון עד חודש שלישי (והמחמירים עד חודש חמישי)
נכון ולא נכון! זה עניין ברובו של אמונה ולא של מיתוס. רוב ההפלות מתרחשות בשליש הראשון להריון ולכן יש הנמנעים מלספר עליו מחשש להפלה. יש כאלו שמחכים עד חודש חמישי לאחר תוצאות הבדיקות של התבחין המשולש (חלבון עוברי) ודיקור מי השפיר כדי לספר. בכל מקרה,אין נכון ולא נכון בעניין הזה-זו האמונה שלכם בעניין.

13.המיתוס-אסור להתרחץ באמבטיה בזמן הריון.
לא נכון! החשש שהמים יכנסו אל הנרתיק ומשם לרחם חסר כל בסיס. צוואר הרחם והפקק הרירי שומרים ומגנים על הרחם מפני זיהומים. רצוי לא לשהות במים חמים מדיי (מעל c38 מעלות) בעיקר במהלך השליש הראשון בגלל החשש האפשרי לגרימת מומים בעובר עקב רחצה במים החמים.אין זה אומר בהכרח שאם רחצת פעם אחת או פעמיים במים חמים ,לעוברך יהיה מום,אך יש לשים לב לא לעשות כך באופן רצוף.חשוב לשים לב שהמים הנוזלים ממך בקומך מהאמבטיה,הם מי הרחצה ולא ירידת מים.

14.המיתוס- אסור לעבור טיפולי שיניים בהריון
לא נכון! יותר מכך-מומלץ לעבור טיפולי שיניים בהריון. החניכיים מתרחבות בגלל ההשפעה ההורמונלית ויש דמם מוגבר מהחניכיים במהלך ההריון אך אין זה אומר שצריך להזניח. מחקר שנעשה לאחרונה באוניברסיטת צפון קרוליינה הוכיח שמחלות חניכיים אצל נשים הרות עלולות לפגוע בהתפתחות העובר ואף לגרום ללידה מוקדמת ע"י חיידקים מסוכנים אשר נמצאים בפה הגורמים לעלייה ברמת הפרוסטגלנדינים. לכן שמירה על היגיינת הפה וביקור קבוע אצל שיננית ורפא שיניים בעת הצורך חיונית ביותר. יש לשים לב שאין לעבור טיפולי שיניים בשימוש באדרנלין בהריון.

15.המיתוס יש יותר סיכוי להפלה טבעית בהריון שני.
לא נכון! אין שום הוכחה סטטיסטית בין מספר ההריונות להפלה טבעית. הפלה שכזו מתרחשת כתוצאה מהתפתחות לא תקינה של הביצית. זה יכול לקרות בכל הריון,ללא קשר למספרו.דבר נכון הוא שבמידה ובעבר ביצעת הפלה מלאכותית שבוצעה בצורה לא תקינה,הסיכוי להפלה טבעית בשליש השני גבוה יותר.

16.המיתוס -אסור לצבוע שיער בהריון.
לא נכון! אין שום מניעה לצבוע את השיער בהריון.זה נכון גם לגבי גוונים,פסים או פרמננט. אני ממליצה להמשיך בטיפולי היופי והפינוק בהריון ולו רק בשביל ההרגשה העצמית של האישה.

17.המיתוס-לבישת בגדים צמודים עלולים לגרום לצרבות בהריון.
לא נכון! אומנם לא מומלץ ללבוש בגדים צמודים ולא נוחים אבל אין לזה שום קשר למערכת העיכול שלך,אלא לאוורור עורך. חשוב להקפיד על לבישת בדים מתאימים ולהימנע מנעילת עקבים-שבהם כבר מעבר לנוחות טמונה סכנת נפילה מכיוון שמרכז הכובד משתנה במהלך ההריון.

18.המיתוס-מומלץ לא לעשות צילום רנטגן בהריון.
נכון! יש להודיע לטכנאי הרנטגן שאת בהריון ולבצע כל צילום עם סינר מגן מעופרת על הבטן. אם קרה ומצבך הבריאותי מחייב צילום רנטגן ולא ידעת שאת בהריון דעי שכדי שייגרם נזק לעובר עלייך לעבור יותר מעשרה צילומי רנטגן המכוונים ישרות לבטן.

19.המיתוס-דליפת שתן בהריון הנה סימן לשרירי אגן חלשים.
לא נכון! דליפה שכזו עלולה להיגרם עקב הלחץ שמפעיל ראשו ומשקלו של התינוק על שרירי רצפת האגן.יש צורך לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן הן במהלך ההריון והן לאחריו כדי למנוע צניחה של שלפוחית השתן ושל הרחם בגיל מאוחר יותר.

20.המיתוס-אסור לקחת תרופות בהריון.
נכון ולא נכון ! ישנן תרופות שניתן לקחת בבטחה במהלך ההריון וישנן כאלו שאסור.כיום,ברוב מרשמי התרופות מצוינת אזהרה לגבי נשים בהריון אך לא תמיד זה מתוך חשש לפגיעה באם או בעובר אלא לצורך הגנה משפטית של חברות התרופות. לכן יש צורך לוודא עם הרופא המטפל שהוא מכיר את האזהרה על התרופה ושמעי בקולו. גם משככי כאבים "פשוטים" מותרים לשימוש בשלבים שונים במהלך ההריון (למשל כדור "אדוויל" מותר לשימוש בתחילת ההריון אך אסור לשימוש בהמשך מחשש למום בלב העובר) לכן עצתי אלייך-כל תרופה או כדור שאת רוצה ליטול עלייך לוודא עם הרופא שהוא אכן מותר בהריון ובשליש בו את נמצאת.

21.המיתוס-אסור לטוס בהריון.
לא נכון! במטוסים כיום יש מנגנונים מתקדמים להשוואת לחצים לכן אין חשש לפגיעה עקב ירידת הלחץ. חברות הטיסה מאשרות טיסה עד חודש שביעי אך אין זה בהכרח מתוך חשש לאם אלא מתוך חשש לעצמם ומטעמי ביטוח .במידה ואת סובלת מדימומים,צירים מוקדמים או כל מצב חריג אחר-אין לטוס! במהלך הטיסה ישנה חשיבות מריבית לקום פעם בשעה וללכת לאורך המטוס כדי למנוע תסחיף. כמו כן חשוב לשים לב לביטוח הרפואי אותו את עושה עוד בארץ-לא כולם מוכנים לבטח אישה במקרה של הפלה או לידה מוקדמת לכן יש לשים לב מה הפוליסה מציעה לך. חשוב לקחת איתך לטיסה בקבוק מים גדול ולהקפיד על שתייה מרובה שכן במטוס האוויר יבש ועלול לגרום להתייבשות אשר עלולה לגרום לצירים מוקדמים.

22.המיתוס- במהלך ההריון מומלץ לשכב על צד שמאל.
נכון! ישנה המלצה לשכב על צד שמאל כמה שיותר כדי למנוע לחץ על הוריד הנבוב התחתון אשר מספק דם לשילייה וכך לעובר אבל אם לא נוח לך או כואב לך לשכב על צד שמאל את לא חייבת. שכיבה על צד שמאל נדרשת כחובה רק כשמורים לך במפורש. במידה ואת מרגישה ירידה בתנועות עובר שכבי על צד שמאל,אכלי דבר מה מתוק (מספיק סוכריה אחת,לא צריך את כל החבילה...) וחכי עד שתרגישי תנועות עובר. אם אינך מרגישה תנועות עובר-התייעצי עם רופאך או גשי לבי"ח להמשך טיפול.

23.המיתוס- לאישה בהריון אסור לסכל רגליים.
לא נכון! זרימת הדם לרגליים לא מפסיקה אם את יושבת ככה,אך חשוב שתשבי נכון.למה הכוונה? להחליף רגליים פעם בכמה דקות כדי למנוע תסחיף. שימי לב, במידה ואת סובלת מורידים ברגליים,דלקות בורידים ו/או בצקות מומלץ כמה שפחות לסכל רגליים.

24.המיתוס-הריון דוחה ניתוחים וטיפולים פולשניים.
לא נכון! הדבר הכי חשוב בהריון זו את וכדי שההריון ימשיך להתקיים ישנה חשיבות רבה לטיפול רפואי הולם עבורך. ככל הנראה רופא אינו ימליץ על טיפול רפואי פולשני אם לא מדובר במקרה דחוף.


25.המיתוס-קרמים ושמנים יכולים לסייע במניעת סימני המתיחה.
לא נכון! הופעת סימני המתיחה היא בעיקרה עניין גנטי ותלוי ברקמת עורך. לאחר הלידה סימני המתיחה ייעלמו חלקית וישנו את צבעם ללבן. קרמים המכילים ויטמינים שונים יכולים לסייע בגמישות העור,אך לא למנוע סימני מתיחה. בכל מקרה של סימני מתיחה קשים אשר מלווים בגרד מומלץ לפנות לרופא המטפל.

26.המיתוס-גירוי הפטמות מזרז לידה החל משבוע 37.
נכון! אם תעסי את פטמותייך בזמן סמוך למועד הלידה,הדבר אכן יכול להועיל ולזרז את הלידה עקב הפרשת הפיטוצין מן המוח.

27.המיתוס-עדיף ללדת בחודש השביעי ולא בחודש השמיני במידה של לידה מוקדמת.
לא נכון! עדיף ללדת בתשיעי אבל אם היה ונגזר ללדת לפני, עדיף כמה שיותר קרוב לחודש התשיעי (זאת אומרת בחודש השמיני ולא בשביעי).

28.המיתוס-נשים הרות רגישות ועצבניות יותר.
נכון ולא נכון ! עלייה ברמת ההורמונים במהלך ההריון בהחלט משנה את מצב רוחן של הנשים אך ישנו היבט פסיכולוגי התלוי במצבה הנפשי של האישה- האם רצתה את ההריון,האם היא שלמה עם ההריון וכד'. כמו כן ניתן להוסיף למשוואה את החששות,
את העייפות,הפחדים,השמחה ,ההתרגשות ושלל הרגשות שאישה חווה במהלך ההריון וניתן להבין מדוע מצבי רוחה נעים על רצף משתנה כל הזמן.

29.המיתוס- קורס הכנה ללידה חשוב רק לפני הריון ראשון.
לא נכון! רצוי לרענן את הזיכרון לפני כל לידה במיוחד אם חלפו מספר שנים (ישנם 'קורסי מרתון' ללידה חוזרת)

30.המיתוס-טמטמת הריון מיתוס או מציאות?
אין פה תשובה ברורה של נכון או לא נכון.
מחד גיסא ישנם מחקרים אשר בדקו את הפעילות הקוגנטיבית של נשים בהריון והוכיחו כי אין פגיעה בכושרן השכלי של הנשים.
ואילו מאידך,סירבתי לקבל את הטענה הזו. העליתי השערה כי אולי ישנו קשר לחוסר בויטמין B12 וברזל שנשים סובלות ממנו במהלך ההריון לעיתים קרובות.
פניתי בשאלה לסיגל וייס גרוסמן ,נטורופתית אשר עוסקת במקצוע שנים רבות ולהלן תשובתה:
"ברזל ובי 12 (כמו גם חומצה פולית) הינם רכיבים חיוניים במבנה כדוריות הדם האדומות.בתפקוד לקוי וחסר של כדוריות הדם האדומות לא תהיה נשיאת חמצן תקינה לאיברים ולכן לא תהיה יצירת אנרגיה בתאי הגוף (ATP). כתוצאה מכך תיגרם עייפות,תשישות,בעיות ריכוז,מיקוד מחשבה וזיכרון" "כמעט כל הנשים ההרות שפגשתי" מציינת סיגל "היו חסרות ברכיבי תזונה כאלו ואחרים,אם מתזונה לקויה,מבעיות ספיגה או פשוט מצורך מוגבר של העובר המתפתח, לכן השערתך הגיונית לחלוטין.”
פרט להסברים הפיזיולוגיים נוסיף את השינויים הנפשיים שיש במהלך ההריון (לחץ,חרדה,אושר,התרגשות וכד') וניתן יהיה להבין מדוע כושר הזיכרון ויכולת המחשבה נפגעים קלות.
חשוב לי להבהיר כי כושר שיפוטן ,יכולת תפקודן ויכולת קבלת ההחלטות של נשים בהריון אינה נפגעת! לכן אין זה אומר שאישה המכהנת כשופטת/עו"ד/רופאה/מיילדת/דולה וכל עבודה באשר היא אינה ממלאת את תפקידה על הצד הטוב ביותר!

 

אורטל בירן גורפינקל
 נייד : 0547-675176
מייל: ortal.doula@gmail.com
 



כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים