טפת עמית- מדריכת הכנה ללידה ותומכת לידה (דוּלה) 054-5236730

 
הנקה נכונה
צור קשר
תודות והמלצות
למה בכלל צריך הכנה ללידה?
 עמוד הבית  מי אני?  הכנה ללידה  תמיכה בלידה (דוּלה) פורום
כל מה שצריך לדעת על הנקה לפני הלידה

הנקה היא הדרך הטבעית, הפיסיולוגית להזנת תינוקות צעירים, וחלב אם הוא החלב שנוצר במיוחד בשביל תינוקות. הנקה אמורה להיות קלה ולא בעייתית לרוב האמהות. התחלה טובה עוזרת להבטיח שההנקה תהיה חוויה מאושרת לאם ולתינוק גם יחד. רובן המכריע של האמהות מסוגלות בהחלט להיניק את תינוקותיהן באופן בלעדי למשך כששה חודשים. למעשה, רוב האמהות מייצרות יותר חלב מן הדרוש. למרבה הצער, שגרות עבודה מיושנות בבתי החולים, המבוססות על הזנה בבקבוק, עדיין שולטות ביותר מדי מוסדות בריאות והופכות את ההנקה לקשה, ואף בלתי-אפשרית, ליותר מדי אמהות ותינוקות. כדי שההנקה תתבסס היטב, יש חשיבות מכרעת להתחלה טובה בימים הראשונים, אם כי אמהות ותינוקות רבים מצליחים להסתדר גם אחרי התחלה נוראה.

החוכמה בהנקה היא לגרום לתינוק להיצמד נכון אל השד. תינוק שנצמד היטב, מקבל היטב חלב. היצמדות גרועה דומה למתן בקבוק עם פטמה קטנה מדי – הבקבוק מלא חלב, אבל התינוק לא יקבל הרבה ממנו. כשתינוק אינו נצמד היטב, הוא עלול גם לגרום לאם כאבים בפטמות. ואם הוא אינו מקבל חלב היטב, הוא יישאר בדרך כלל על השד לתקופות ארוכות, וכך יחריף את הכאב. למרבה הצער, כל אחד יכול להגיד שהתינוק צמוד היטב לשד, גם אם זה לא כך. יותר מדי אנשים שאמורים לדעת טוב יותר, אינם יודעים מהי היצמדות טובה. הנה כמה דרכים שבהם אפשר להקל על ההנקה:

1. היצמדות נכונה חיונית להצלחה. זהו המפתח להנקה מוצלחת. למרבה הצער, יותר מדי אמהות מקבלות "עזרה" מאנשים שאינם יודעים מהי היצמדות נכונה. אם אומרים לך שההצמדה שלך כשהתינוק בן יומיים טובה, למרות שפטמותיך כואבות מאוד, היי ספקנית ובקשי עזרה מאדם אחר שיודע. לפני שאת עוזבת את בית החולים, אמורים לוודא שאת רואה שהתינוק מוצמד נכון, ושהוא אכן מקבל חלב מהשד.  אם את ותינוקך עוזבים את בית החולים מבלי לדעת זאת, השיגי במהירות עזרה ממקור מנוסה מדריכת/ יועצת הנקה בלבד.

2. התינוק צריך להיות על השד מיד אחרי הלידה. רובם המכריע של התינוקות יכולים להיות על השד בתוך דקות מרגע הלידה. למעשה, מחקרים הוכיחו כי אם יקבלו הזדמנות, תינוקות רבים, בני דקות ספורות, יזחלו אל השד מעל בטן אמם, ייצמדו לשד ויתחילו לינוק בעצמם ללא כל סיוע.

מחקרים הוכיחו גם כי מגע של עור-בעור בין אמהות ותינוקות שומר על חום התינוק כמו אינקובטור, מגע עור-בעור טוב לתינוק ולאם גם אם התינוק אינו נצמד.

3. התינוק והאם צריכים לשהות ביחד באותו חדר ("ביות מלא" – rooming in). אין שום סיבה רפואית להפריד בין אמהות ותינוקות בריאים, אפילו לפרקי זמן קצרים.

 התינוק מראה שהוא מוכן לינוק הרבה לפני שהוא מתחיל לבכות. למשל, קצב הנשימה שלו יכול להשתנות. או שהוא מתחיל להתמתח. הוא מלקק את שפתיו ומכניס את ידיו לפה. האם, ששנתה קלה מאוד, תתעורר, החלב שלה יתחיל לזרום והתינוק הרגוע ישמח לינוק. תינוק שכבר בכה זמן מה לפני שהובא אל השד עלול לסרב לקחת את השד אפילו אם הוא מורעב. יש לעודד אמהות ותינוקות לישון זה לצד זה בבתי החולים.  מצפיה שנעשתה במחלקת יילודים בבית החולים, מרגע שהתינוק מראה סימני רעב ועד שאימו מגיעה אליו לתינוקיה חולפים בממוצע כ- 45 דקות!

4. אין לתת לתינוק פטמות מלאכותיות. תינוקות ייקחו בפיהם כל דבר שיספק להם זרימה מהירה של נוזל, ועשויים לסרב לדברים שלא מספקים זאת. לכן, בימים הראשונים אחרי הלידה, כשהאם מייצרת באופן תקין רק מעט חלב (כפי שהטבע התכוון) והתינוק מקבל בקבוק (כפי שהטבע התכוון?) שממנו הוא מקבל זרימה מהירה, התינוק נוטה להעדיף את שיטת הזרימה המהירה.

5. שום הגבלות על משך ההנקה ותכיפות ההנקות. תינוק ששותה היטב לא יבלה שעות על השד בכל פעם. לכן, אם הוא עושה זאת, זה בדרך כלל משום שהוא לא נצמד נכון אל השד ואינו מקבל את החלב הזמין. השיגי עזרה לתיקון ההצמדה.

6. דוגמיות תמ"ל חינם וחומרי קריאה של חברות התמ"ל אינם מתנות. ל"מתנות" הללו יש מטרה אחת בלבד, והיא לגרום לך להשתמש בתמ"ל. זו שיטה יעילה מאוד, והיא מהווה שיווק לא-אתי. אם קיבלת מתנה כזו מכל גורם בריאותי, את אמורה לתהות מה הידע שלו/שלה בהנקה ומה מידת המחוייבות שלהם להנקה. "אבל אני צריכה תמ"ל כי התינוק לא מקבל מספיק!" ייתכן, אבל סביר יותר שלא קיבלת עזרה טובה והתינוק פשוט לא מקבל את החלב הזמין עבורו. וגם אם את זקוקה לתמ"ל, איש לא אמור להציע לך מותג מסויים ולתת לך דוגמיות חינם. השיגי עזרה טובה. דוגמיות תמ"ל אינן עזרה.

 

איך נדע שההנקה תקינה ושהתינוק מקבל מספיק חלב?

  • לאמא אין פצעים, סדקים או כאבים בזמן ההנקה. (הכאב-רגישות של ההתחלה, לא צריך להיות מעל 3 ימים).
  • בזמן היניקה נשמעים קולות בליעה, לפחות בדקות הראשונות.
  • לאחר ההנקה יש הרגשת התרוקנות בשד (החל מהיום הרביעי).
  • עליה במשקל התינוק.
  • מתן שתן לפחות 6 פעמים ביממה וצואה צהובה נוזלית לפחות 3 פעמים ביממה.
  • תינוק ערני ופעיל בזמן ההנקה, לאחר ההנקה התינוק צריך להיות רגוע.
  • לפחות 8-12 הנקות ביממה.


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים