יעל שמולביץ -דולה שאחרי לידה ויועצת שינה 050-6000441

 
טיפים לנשים בהריון
טיפים לאחר הלידה
טיפים לשינה (תינוקות פעוטות וילדים)
טיפים להנקה מוצלחת
מאמר על משכב לידה
מאמר על דכדוך ודכאון לאחר הלידה
מאמר על עקרונות חשובים בחינוך
מאמר על תקופת הקוליק(הצילו גזים!!!)
ממליצה לקרוא ....
התקופה שאחרי הלידה
טקס שינה והמלצות
מתוך תחרות אמהות עובדות מהבית
אפשרויות לדחיית שעת ההשקמה אצל ילדים
מאמרים שלי
 עמוד הבית  מי אני . . .  הדרכה וייעוץ שינה  דולה שאחרי לידה פורום
על דכדוך ודיכאון לאחר הלידה

לכל אחת זה יכול לקרות.....

            על דכדוך ודיכאון אחרי לידה

 

 

המציאות מתנפצת לנשים אחרי לידה – הדמיון שבין המציאות אחרי הלידה למה שקורה באמת אחרי הלידה.

בתקופה שלאחר הלידה קיימת רגישות יתר אצל היולדות ,עשויה להיות "אופוריה" אצל היולדת הטרייה. יש מיתוס שאישה אחרי לידה צריכה להיות שמחה ומאושרת ,לחייך ולקפץ, לקבל אורחים בבית ולטפל בתינוק כאלו "כלום לא קרה".....

נכון,מיד אחרי הלידה כולם שמחים ותומכים,המשפחה מגיעה לבקר ולראות את הגוזל הקטן ,אבל מה קורה בתקופה הרחוקה יותר אחרי הלידה?! מה קורה אחרי מספר חודשים?

 

אנחנו מוצאות את עצמנו מאוד בודדות ,כלואות, עצובות, מבולבלות ועייפות מאוד, ואף אחד לא מכין אותנו למה שקורה אחרי הלידה .

לכל אחת זה יכול לקרות .

"הפנטזיה שלנו מתנפצת! "

 

הרגשת "האופוריה" מסתיימת לרוב בדכדוך ("הבייבי בלוז") ובמקרים מסוימים עלולה להיגרר לדיכאון אחרי לידה .

בדרך כלל מופיע הדכדוך ביום השלישי לאחר הלידה ("יום הבכי הגדול" היום הזה שמשתחררים הביתה...קולולו...מזל טוב!) הדכדוך יכול להופיע גם ביום החמישי והשישי,יכול להמשך 10 ימים עד חודש וכשהאימא מסתדרת קצת יותר- גם הבכי מסתדר, אבל הדכדוך יכול להופיע גם במהלך כל השנה הראשונה וגם לא להופיע בכלל .(לפי מחקרים 70%-80% מהנשים חוו דכדוך אחרי לידה) .

דכדוך  אחרי לידה מתבטא במצבי רוח משתנים כמו : בכי,חרדה, עצבות ,תסכול, חוסר ריכוז, חוסר ביטחון ותחושה של תלות באחרים.

באותו יום שלישי ..."יום הבכי הגדול" (זה יכול להיות גם ביום הרביעי לאחר הלידה)יש צניחה חדה ברמת ההורמונים ובתוספת של כאבי התפרים,חולשה,תחושת רייקנות, פחדים, מתח, עייפות ,לפעמים בגלל הקושי להניק או אחרי לידת "בזק" או קיסרי נשים חשות דכדוך אחרי לידה.

הדכדוך לא מוגדר כמחלה ולא צריך טיפול תרופתי .קצת עזרה ותמיכה,זמן לעצמך,שינה טובה ואולי כמה שיחות עם פסיכולוג יעזרו מאוד.

 

הדיכאון אחרי לידה לעומת זאת הוא בעצם דיכאון קליני שהוא קצת מעבר לדכדוך. אחרי הלידה כמות ההורמונים חוזרת למצב הקודם שלפני ההיריון ,אין הסבר מדוייק לכך אבל טוענים שהתהליך הפיזיולוגי הזה עם השינויים ההורמונאליים הכימיים הם הגורמים לדיכאון אחרי הלידה.

(גם בתקופת הווסת החודשי של האישה יש שינויים במצבי הרוח ,יש שינויים הורמונאליים – אבל במידה קטנה יותר)

 

לנשים שחוו דיכאון לפני ההיריון, בזמן היריון קודם ,נשים שחוו היריון "קשה",לידות טראומטיות ועבר של דיכאון במשפחה - יש סיכוי גדול יותר לחוות דיכאון אחרי לידה.

(לפי מחקרים 10%-15% מהנשים חוו דיכאון אחרי לידה)

 

דיכאון לאחר לידה יכול להתחיל אחרי חודש, במהלך השנה הראשונה ולעיתים גם בשנה השנייה ולהימשך גם אחרי שנה והוא מתבטא בעייפות ,תשישות, חוסר שינה, חוסר סבלנות, דאגה מופרזת, בכי מופרז, אשמה, כעס, חוסר אונים וחוסר ביטחון, חוסר יכולת לצחוק, חוסר עניין בפעילויות שקודם היו מהנות, קושי בקבלת החלטות, הסתגרות, התרחקות ברורה והחלטית מהתינוק,חשש מפגיעה בתינוק,חשש מטיפול לקויי בתינוק, כאבי בטן, חוסר בברזל, רעידות, כאבי ראש חזקים, דופק מואץ, בחילות, בעיות שינה, סיוטים, חוסר תאבון, ירידה חדה במשקל וחרדה מופרזת .

 

"נורה אדומה" צריכה להידלק כאשר האם מתלוננת על אחד מהסימפטומים ואם מזהים סימפטומים של דיכאון אחרי לידה, חשוב לטפל בהקדם בגלל הסיכון שהדיכאון אחרי לידה מהווה סיכון לתינוק בהתפתחותו הפסיכולוגית והפיזית, במערכת היחסים של האם והתינוק שהיא מאוד חשובה וקריטית להתפתחותו התקינה של התינוק וכמובן קריטית למערכת היחסים בין בני הזוג.

הטיפול בדיכאון אחרי לידה הוא לרב טיפול בתרופות נוגדי דיכאון או שיחות "פסיכותרפיה" או בשילוב של שניהם יחד.

 

חשוב לזכור שאישה שחווה דיכאון אחרי לידה זקוקה להרבה עידוד ,תמיכה והבנה.

חשוב לזהותו בהקדם והכי הכי חשוב שהוא ניתן לטיפול !

 

ניצ"ה – רשת תמיכה שלאחר הלידה – נוסדה ב-1997, כדי לספק תמיכה לנשים ולמשפחותיהן הסובלות ממחלה שלאחר הלידה, כולל דיכאון-אחרי-לידה, פסיכוזה ומאניה. כיום, ניצ"ה היא הארגון היחיד בישראל המספק מגוון שלם של שירותים העונים על הצרכים הייחודיים של אותן נשים הסובלות ממחלה שלאחר הלידה. זהו ארגון פרטי, המושיט יד לאותן נשים שנבצר מהן לבקש עזרה, כתוצאה מפחד, בושה, חוסר-ידיעה או מגבלות כלכליות. ניצ"ה עובדת בצמוד לאנשי מקצוע מובילים בתחום בריאות הנפש, כדי לספק את השירותים המקיפים ביותר ואת רשת התמיכה הדרושה לאותן נשים. ליצירת קשר 02-5002824, להשאיר פרטים בתא הקולי ויחזרו אליכם תוך 24 שעות.

 

 

יעל שמולביץ-מרידור ,מטפלת מוסמכת מלידה ועד גיל 3,מדריכת תנועה לגיל הרך ,מנחת קבוצות לאימהות לאחר לידה,דולה אחרי לידה ,יועצת שינה לתינוקות פעוטות וילדים עד גיל 5 .

050-6000441   ys_r@walla.com 

www.dulot.co.il/yaelmeridor


כל הזכויות שמורות © צרו קשר שיווק באינטרנט הריון ולידה תקנון והצהרת פרטיות קידום והקמת אתרים