מה היא מלווה לאחר לידה (דולה פוסט פרטום)
מזל טוב! הלידה מאחוריכם, נשמתם את הנשימות, לחצתם לחיצות ואולי זו הייתה לידה קיסרית. מה שבטוח שעכשיו אתם באים הביתה, ביד סל-קל ובו תינוק עטוף בשמיכה והוא שלכם, העובר ששט וגדל בתוך הרחם שבועות ארוכים יצא לאוויר העולם ועכשיו הוא שם ואתם בין אוהבים למבולבלים, ברגעים של עייפות מול פרץ רגשות – רק שלא יבכה, כי מה עושים?
בחדר עומדת שידה ובה חיתולים, מגבונים, מספרי ציפורנים קטנות וכמה בגדים לבנים ורודים כחולים ועוד רגע הוא יבכה – מה עושים?
ואת, אמא הולכת לאט הגוף עוד מנסה לעכל את עוצמת החוויה של הלידה, החזה מלא אולי גדוש הפטמות מנסות להבין מה התפקיד החדש שלהן, והעיניים העייפות מהעומס זורחות במבט חטוף אחד ביצירה שלך. ומי סביבך, מי מחזיק, תומך ומחבק – עוד רגע הוא יתעורר, מה עושים?
בימים האחרונים עברת עולם ומלואו. כמה טוב להיות בבית, להתקלח במקלחת שלך, להיכנס למיטה נעימה ונקייה, להניק בנחת, לאכול אוכל של בית, לישון בשקט ולהשיב לעצמך כוחות כשאת יודעת שהתינוק שלך קרוב אליך בידיים בטוחות, המאפשרות לך את המנוחה לה את ראויה.
זהו משכב הלידה – אמא, תינוק, הזנה, מנוחה, מתחזקים יחד ובונים יסודות ראשונים של משפחה.
אבל במציאות הטלפון לא מפסיק לצלצל, הבעל כבר עסוק בענייני עבודה, חמותך רק עוד שעתיים תגיע ואמא שלך הודיע שהיא באמת מצטערת אבל היא תקועה בפקקים, במקרר יש עוגה שהשכנה הביאה אבל את מתה מרעב אחרי שלושה ימים של אוכל בית-חולים ועוד חצי שעה לכל היותר היצירה שלך בטח תקום כדי לינוק – מה עושים?
נשמע מבלבל, עמוס, נראה כמו תמונה שקשה כל-כך לדמיין לפני הלידה. הימים שאחרי הלידה הם משהו שפחות מדברים עליו, אנחנו נוטים פחות לפנות להם מקום בתכנון ובעשייה והם תופסים אותנו קצת לא מוכנים למרות שהיו לנו את כל חודשי ההריון לתכנן.
לאחרונה עולה לאוויר שם חדש, לא מוכר המתקשר לעולם ההורות הראשונית, זה שם קצת מסובך: דולה פוסט-פרטום, או בפשטות מלווה לאחר לידה.
במאמר זה אבקש להסביר מה הוא ליווי לאחר לידה ואת חשיבותו בחברה בה אנו יולדות.
בעולם שלנו (זה שאחרי העידן התעשייתי) ההוויה של הריון, לידה וגידול הילדים עברה שינוי משמעותי. ההריון הוא דבר מתוכנן ומאורגן, יש מכשור שלם שמנבא את הביוץ, יש חשבון בנק שמאפשר לנו כן או לא להביא ילד לעולם, יש קרירה שמתפתחת עכשיו או אולי מתעכבת ומכתיבה קצב משלה. נשארנו הורים מתוכנתים, האינסטינקטים הכי בסיסיים שלנו נדחקו לטובת חישובים, תאריכים, קביעת לוח זמנים מתוכנן לבדיקות, חופשת לידה קצובה ותחליפי חלב שיעשו בשבילנו את עבודת ההזנה.
הימים הראשונים שלאחר הלידה משאירים אותנו המומים, מבולבלים כי אנחנו לא ממש זוכרים מתי לאחרונה ראינו או טיפלנו בתינוק ובשעה שאנחנו צריכים תמיכה, אמיתית עזרה של הרגע הכי בסיסית, אנחנו לבד! אין מכשור ותכנות שיחליף ביד אנושית עוזרת.
החברה השבטית לא נתנה לנשים להיות לבד, היו מי שאחראיות ללוות בלידה, היו מי שאמונות על הדאגה והעזרה אחרי הלידה וליולדת נותר להתאושש ולהתחבר לתינוק שלה.
תפקידה של המלווה לאחר לידה הוא לאפשר לאמא את הצורך הכל-כך בסיסי וחשוב של התאוששת מלידה על מנת לאפשר לה להתחזק ולהתחבר לתינוק שלה ולהשאיר כוחות לעוד חיים שמסביב לאמהות.
המלווה תגיע לבית היולדת לאחר הלידה ותאתר יחד איתה את הצרכים שלה לטובת כל שהוזכר עד כה. התמיכה והעזרה הן במספר מישורים מרכזיים, האחד - עזרה והדרכה פיזית כלומר לעשות אמבטיות ראשונות לתינוק עם האמא, להלביש את הפעוט, להסביר על אופן הטיפול בתפרחת חיתולים, בטבור, בעור המתקלף, בציפורניים הארוכות והעדינות, איזו טמפרטורה מתאימה בבית ובאמבטיה, מה כדאי להלביש וכל דבר אחר שתינוק בן יומו צריך.
כמו כן תינתן עזרה בכל הנוגע בהנקה. הנקה בימים הראשונים יכולה להיות מאתגרת, אינטנסיבית מאוד ואפילו כואבת כשהיא לא נעשית כראוי, מקומה של המלווה להדריך איך להניק נכון (תנוחות, תפיסה) לענות על שאלות ובמקרים בהם יש צורך בהתערבות נוספת להפנות ליועצת הנקה מוסמכת.
מישור נוסף ומרכזי בתפקידה של המלווה לאחר לידה, הוא לאפשר לאמא את מירב המנוחה שהיא זקוקה לה על מנת להתחזק ולהתאושש מההיריון והלידה. לשמור על התינוק בשעה שהוא שבע והאמא יכולה פשוט להניח ראשה בלי לדאוג, להכין או לחמם אוכל על מנת לוודא שהאמא אוכלת כמו שצריך. היא תחזיק את התינוק בשעה שהאמא אוכלת. היא תאפשר לאמא להתקלח וללכת לשירותים בנחת משימה שלעיתים נראית בלתי אפשרית כשיש בכי ברקע.
אם אבא נשאר בימים שאחרי הלידה בבית, גם הוא עשוי להיות מותש וזקוק למנוחה אז יחד עם בת-זוגתו יוכל לתפוס תנומה בשעה שהמלווה מרגיעה ומחבקת את התינוק.
המלווה תוכל להמליץ על תרגילים לשיקום רצפת האגן שהם כל-כך חשובים, היא תוכל לפנק את האמא בעיסוי מרגיע בין לבין.
דגש חשוב מאין כמוהו שיש לדולה פוסט-פרטום הוא להקשיב לאמא ולתת תמיכה רגשית בשעה שההורמונים משתוללים ויוצרים תחושות ורגשות חדשים, לא מוכרים מבלבלים, לפעמים מדכאים. כולנו צריכים אוזן קשבת שתהיה שם כשצריך אז הנה מוגשת אופציה אמינה ומקצועית להניח עליה כתף עייפה, דמעה שוחה וחיוך של אהבה.
המלווה לאחר לידה לא באה להחליף אף אחד. לא את אמא, לא את אבא, לא חמות או סבתא, לא חברה או גיסה אבל היא כן שם כדי להיות מקום אוביקטיבי, מכיל, מקצועי ובעל ניסיון והבנה למקומה של אמא אחרי לידה.
המלווה מכוונת כל כולה לאמא.
הליווי מטרתו בסופו של דבר להשאיר בבית אמא ואבא בטוחים, אשר מאמינים ביכולתם כהורים. הורים שמזהים את בכי התינוק ואת צרכיו, שיש בהם מספיק כוחות לטפל ולדאוג לו, הורים שמחוזקים פיזית ונפשית להתחיל את מסע ההורות.
מי שעברה לידה אחת ולפניה הלידה השנייה השלישית וכן הלאה יודעת מה הקשיים האפשריים אחרי הלידה. האתגרים משתנים מלידה ללידה ולפעמים כשכבר נדמה שאנחנו יודעים הכל הגלגל מתהפך. כל הריון הוא שונה, כל לידה היא אחרת, כל תינוק הוא אישיות בפני עצמה ולכן ההתמודדויות העומדות בפניכם הן שונות לפיכך תמיכה ועזרה של מלווה לאחר לידה היא נכונה בכל לידה ללא יוצא מן הכלל.
כמי שעוסקת מזה זמן במקצוע הפוסט-פרטום אני מודעת לקושי שיש בבקשת עזרה, להכניס משהי זרה הביתה ברגעים הכי אינטימיים. אבל זכרו, גם ללמוד את הא' ב' לקח לא מעט זמן והייתם צריכים עזרה, לנהוג על רכב לא למדתם ביום אחד לבד, אפילו להתקלח או לאכול לבד לקח לכם זמן ללמוד והייתם צריכים לידכם מישהו בעל ניסיון, בעל רצון ובעל יכול לתמוך וללמד אז נצלו את המתנה הזו שיש לכם -להעזר!
לייצירת קשר אל תהססו לפנות אלי 050-7986393 einaharon@012.net.il
|