דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

יחסי מין לאחר לידה

מאת: דר' בני שכטר

אחת השאלות הנפוצות ביותר שנשאלות במרפאתי על ידי נשים אחרי לידה היא מתי ניתן לשוב ולקיים יחסי מין מלאים. חלק מן הנשים שואלות בציפייה רבה ובהתרגשות לקראת חידוש יחסי המין שהשתנו מעט בשל אילוצי ההיריון והלידה. חלקן מרגישות שהן עדיין לא מוכנות לחזור לפעילות מינית מלאה לנוכח העייפות, השינויים הפיזיים והשינויים ההורמונאליים בגופן.

לשאלה זו אין תשובה אחידה והיא משתנה מאישה לאישה ומסיפור לידה אחד למשנהו.

לפני שאפרט את הנושאים העיקריים שעליהם מדברים כשמתייחסים לסוגיית היחסי המין אחרי לידה, חשוב לומר שישנן נשים שעבורן אין כאן שום סוגיה... החלמתן מהלידה מהירה ושלמה, הן מלאות חשק מיני וחוזרות בשמחה לחיי מין פעילים ומספקים. לעומתן, יש לא מעט נשים שחוות קושי בתפקוד המיני אחרי לידה – ולהן נקדיש את שורות אלה.

ראשית כל ולפני הכול, חשוב להדגיש למען הסר ספק, כי חזרה לפעילות מינית נעשית כשהאישה מרגישה מוכנה לכך מכל הבחינות, ולא רק על סמך שיקולים "רפואיים".

משכב הלידה

הרפואה בימינו ממליצה באופן גורף על המתנה של שישה שבועות מהלידה ועד לבדיקה הגניקולוגית הראשונה שבה מוודא הרופא שכל האיברים שהשתתפו בלידה חזרו למקומם הטבעי בהצלחה. במהלך ששת שבועות אלה מומלץ להימנע מקיום יחסי מין על מנת לאפשר לגוף את ההחלמה הדרושה לו לאחר הלידה. בתום תקופה זו, אם בדיקת הרופא תקינה, ניתן לחזור ולקיים יחסי מין מלאים.

מתי לא חוזרים לפעילות מינית בתום משכב הלידה?

  • אם בדיקת הרופא העלתה ממצא המחייב הימנעות ממגע מיני, כגון דלקת, צלקות שטרם החלימו וכו'.
  • אם התנסות מינית מלווה בכאבים שלא מאפשרים חדירה או הנאה.

ואם הכול בסדר – האם חייבים בדיקת רופא כדי לחזור ליחסים?

ההנחיה היא להגיע לביקורת רופא גם כשהכול מרגיש בסדר, על מנת לבדוק שאין בעיה "מתחת לפני השטח". אם שני בני הזוג מחכים כבר לחזור ליחסים אבל בדיקת הרופא נדחית משום-מה, חשוב לעשות את זה עם קונדום כדי להימנע מזיהומים וכמובן להתחיל בהדרגה, לבדוק שאין כאבים במהלך היחסים או לאחריהם.

חוסר חשק מיני אחרי לידה

בתום תקופת משכב הלידה, כשהכול תקין מבחינה רפואית, קיימת לא פעם בעיה אחרת והיא ירידה בחשק. כמה סיבות אפשריות למצב זה – רגשיות ופיזיולוגיות.

הרקע הרגשי לירידה בחשק הוא סביב האנרגיות הרבות המושקעות בתינוק. חוסר שעות שינה ועייפות מצטברת, ניסיונות חוזרים ונשנים להבין מה התינוק רוצה, שעות על הידיים או בהאכלה, טיפול בילדים נוספים בבית (במידה ויש), כביסות וכיוצא בזה... כך שברגע פנוי פשוט אין חשק ליחסי מין.

הרקע הפיזיולוגי לירידה בחשק הוא בעיקרו הורמונאלי. שינויים הורמונאליים, כמו אלה המתרחשים גם בעת נטילת גלולות למניעת הריון, עלולים לגרום לירידה בחשק המיני. זהו מצב זמני שחולף מספר שבועות עד חודשים אחרי הלידה. הגורם לחשק הירוד הוא רמות נמוכות יחסית של אסטרוגן וטסטוסטרון.

מה אפשר לעשות? לא רק למען שיפור החשק – אלא למען היולדת עצמה והבית כולו: חלוקה מרבית בנטל המשימות, קבלת עזרה מחברים וממשפחה, מנוחה, הקפדה על אכילה בריאה והשתתפות של בן הזוג ב"תורנות הלילה". כדי לטפח את האינטימיות גם בימים כאלה, בן הזוג יכול לעסות את בת הזוג העייפה, להכין לה ארוחת ערב מיוחדת, לצאת יחד לטיול, להזמין בייביסיטר ולצאת לבילוי האהוב על שני בני הזוג ועוד.

מעבר לזאת, כדאי לזכור שזהו מצב חולף וזמני, ושאינטימיות היא לא רק יחסי מין מלאים אלא גילויי אהבה נוספים, ששווה ליהנות מהם.

כאבים ביחסי מין אחרי לידה

ישנם מקרים רבים שבהם החשק גבוה – אך היחסים כואבים. הדבר החשוב ביותר לזכור הוא שיחסי מין לא אמורים להיות כואבים או מציקים, ואם יש תחושה לא נוחה או צריבה – סימן שמשהו אינו כשורה. בכל מקרה של כאבים ביחסי מין ההמלצה החד משמעית היא לא לקיים יחסים. הכאב לא נולד סתם כך והוא נובע מגורם מסוים, שאם נזהה אותו ונטפל בו – היחסי המין יחזור להיות מהנה ומספק.

מה עלול לגרום לכאבים ביחסי המין אחרי לידה?

  • כאבים באזור התפרים – התפרים אמנם מחלימים באופן טבעי אך האזור שנתפר עלול לאבד מגמישותו הנחוצה כל כך לקיום יחסים מלאים. בעקבות התפירה מתכווצים השרירים הטבעתיים המקיפים את איבר המין, ובכך מקשים על החדירה. עיסוי פרינאום ותרגילי פיזיותרפיה אמורים לפתור את הבעיה והם חלק מהדרכה הניתנת למטופלות במרפאתי.
  • סיבה רגשית (וגיניזמוס משני) – כיווץ השרירים המקיפים את פתח הנרתיק כתוצאה מלחץ או חרדה מפני החדירה, טראומה מהלידה ועוד. גם כאן ניתן טיפול מקיף הכולל שיחות, פיזיותרפיה, עיסוי פרינאום, חיזוק רצפת אגן ועוד.
  • יובש בנרתיק –אחרי לידה, ובעיקר אצל נשים מיניקות, יורדת רמת האסטרוגן בגוף. ירידה זו גורמת לפגיעה בלחות הטבעית של הנרתיק ועובר זמן עד שהיא מתאזנת וחוזרת לעצמה. אחת ההשלכות של יובש בנרתיק היא תחושת כאב או צריבה בזמן החדירה. במקרים שאובחנו ככאלה, אם רוצים לקיים יחסים יש להשתמש במסככים על בסיס מים.
  • זיהום בנרתיק – אחרי לידה עולים הסיכויים לפטרת או לדלקת בנרתיק. לנוכח ההפרשות הרבות ממילא המלוות את השבועות שאחרי הלידה, לעתים קרובות "מתפספסת" בעיה זו או שהיא מטופלת לא נכון ומצבה מחמיר. זיהום בנרתיק גורם לכאבים עזים בזמן קיום יחסי מין ורק לאחר אבחון מדויק של הבעיה ניתן להתאים טיפול שיביא לניקוי הזיהום ובהמשך ליחסי מין ללא כאבים.

יחסי מין אחרי ניתוח קיסרי

לרוב, ייתכנו כאבים בחלק הפנימי יותר של הנרתיק ולא בחדירה. התחושה היא של לחץ ואי-נוחות באזור שלפוחית השתן. לכן חשוב לקיים יחסי מין במתינות ולא באופן אגרסיבי, וכך לחזור בהדרגה לשגרה.

לסיכום,

נושא יחסי מין אחרי לידה מעסיק זוגות רבים. מה שחשוב הוא לשמור על האינטימיות הזוגית גם אם יחסי המין מעט נפגעו, לא להתעקש על יחסי מין מלאים למרות הכאבים, לקבל בהבנה את המצב ולגשת לבדוק את הבעיות, אם יש, על מנת להביא לסיומן הנעים.

 

 

מאת: ד"ר בני שכטר, גניקולוג בכיר בבית חולים "מאיר", מטפל מיני מוסמך, מומחה בטיפול בכאבים ביחסי מין לאחר הלידה.

דף הפייסבוק - ד"ר בני שכטר: www.facebook.com/Dr.schachter

אתר: www.ohbaby.co.il

Youtube: www.youtube.com/user/DrBennySchachter


כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות