דף הבית מצאי דולה! מהי דולה פגוש את הדולות דולה וחדרי לידה דולה מלווה לאחר לידה מניעת חתך בלידה פורום

דולה פוסטרטום. להיות השליה של האמא. על מקצוע התמיכה באמהות

רוצה ללמוד להיות דולה פוסטפרטום ומדריכת שינה בראשית ההורות?

דואר אלקטרוני *
שם *
טלפון *
הערות
צילום הריון ולידה: קרן לגזיאל

מאת: מיכל גרוס*

צילום: קרן לגזיאל

לאורך כל ההיסטוריה האנושית, זכו יולדות לתמיכה ועזרה אחרי הלידה מתוך הבנה אינטואיטיבית שזהו צורך הכרחי. כיום הקהילה פחות מלוכדת, עזרה מהמשפחה המורחבת לא תמיד זמינה, והאב הטרי צריך לחזור לעבודה... ליווי ותמיכה לאחר לידה הוא הפיתרון של העידן המודרני: תמיכה פיזית ורגשית שמפנה את היולדת להתאקלמות, לאחר השינוי המטלטל ביותר בחייה – הפיכתה לאם. בלידות חוזרות, כשיש עוד ילדים בבית, תמיכה מקצועית מקצרת את התהליך למציאת איזון מחודש של המשפחה לאחר הלידה.

... "זה היה הרבה יותר קשה ממה שחשבתי"...זהו אחד המשפטים השכיחים ביותר שאני שומעת מאמהות טריות, בהתייחסן לתקופה הראשונה שלאחר הלידה - ללידת עצמן כאמהות. המציאות, מתברר, שונה לעיתים קרובות מדימויי האמהות שנשים הפנימו בטרם לידת בכורן. הטלוויזיה, העיתונות, הספרות הרומנטית והקולנוע ההוליוודי – כל סוכני התרבות הללו מציגים דימוי אימהי מושלם וסינטטי. אך פרט לברות המזל מבין היולדות, שמקבלות עזרה מיידית מנשים קרובות להן, רוב הנשים לאחר לידה מוצאות את עצמן מותשות, כאובות, בודדות וחרדות - ובתוך כך, נדרשות לטפל ברוב שעות היום בעצמן ובתינוק החדש. לרוב, טיפול בתינוק אינו תחום המומחיות של האישה שזו לה לידה ראשונה, וכך – הכל יותר מסורבל, מפחיד, ולוקח המון זמן...

היולדת הטרייה, ובעיקר האם שבוחרת להניק, מתוודעת אל העייפות והרעב. בתקופה בה מושקעות שעות ארוכות מדי יום לסיפוק "המזון הטוב ביותר בעולם" לתינוקה, היולדת לא מתפנה להכין לעצמה אוכל או אפילו לאכול מזון שהכינו עבורה. באותו זמן, פוגשת היולדת את העצב המביך (כולם מצפים שתהיי נורא שמחה..), אֶבֶל שהוא תוצאת השינויים ההורמונליים, כמו גם האבל על מי שהיית, על חייך שלעולם לא ישובו להיות כשהיו. בנוסף, רבות הנשים הסובלות בתקופה זו מעצבנות ותוקפנות – תוצאה ישירה של העייפות האין-סופית והעובדה שהן "תקועות" בבית עם ייצור קטן וצווחני, שהגיע ללא הוראות הפעלה, ומסתבר שהוא נשאר פה לתמיד כי הוא "הילד שלך". כמובן שקיים גם אושר בתמונה. הוא שם, ולפעמים הוא עצום ומציף כי הכל עבר בשלום ויש לך תינוק בריא ושלם. אך האושר הוא פרט אחד בתמונה רחבה, מורכבת הרבה יותר מכפי שנשים מצפות.

התחושות המורכבות, מעוררות אצל נשים רגשות אשם – איך אני יכולה להיות עצובה ולרחם על עצמי כשיש לי תינוק בריא משלי? אולי, בניגוד לכל האמהות האחרות בעולם, אני לא מספיק טובה עבור התינוק שלי? אני לא מומחית גדולה בטיפול בו, אני עצובה ולא שמחה, האם אני מאכילה אותו מספיק? ומתי החלפתי לו בפעם האחרונה?

לנשים מצליחות קשה יותר

מניסיוני, ומתוך פגישות עם יולדות לא מעטות, ככל שהיולדת "מצליחה" יותר, בעלת הישגים בעולם העבודה, שאפתנית ומוכשרת, כך "המפֲּלה" קשה יותר: מי שהייתה עד לפני שבוע בעלת משרה בחברה מצליחה עם משכורת מכובדת ורכב צמוד, מוצאת את עצמה כאובה ומותשת, ללא כל ידע מבוסס (אותו היא מוקירה) לגבי ההתמודדות במצב החדש, בדרגת הביצוע אליה היא רגילה – מעולה ומעלה... אחרי שנים של ימי עבודה אינטנסיביים עם אנשים (מבוגרים) אחרים, מוצאת את עצמה האם הטריה בדממת ביתה, קשובה רק לבכיו, הלא מובן, של יוצא חלציה.

לא רק אחרי לידה ראשונה

גם נשים שזו אינה לידתן הראשונה חוות לעיתים קרובות קשיים בתקופה שלאחר הלידה. הפעם הקשיים מגוונים יותר. את כבר אינך במרכז תשומת הלב של סביבתך הקרובה (מיד אחרי התינוק, כמובן...), כבר לא "מפנקים" אותך, ומצפים שתהיי "מנוסה". לקשיים, שעוברת כל אישה אחרי לידה, מצטרף עכשיו הצער על כך שלילדך זה לא תוכלי לעולם לתת מה שנתת לילדך הבכור – תשומת לב בלתי נדלית, ללא כל הפרעות או מחויבויות אחרות. גם על ילדך או ילדיך הבוגרים צר לך – איך איבדו את "בדידותם המזהרת" – הם כבר לא לבד, עכשיו יצטרכו להתחלק בתשומת הלב עם תינוק קטן ורב צרכים (ולפעמים גם צרחות...). את קשיי הגוף הדווי את נדרשת לדחוק לקרן פינה כי יש בית לנהל ומשפחה להאכיל, וצרכיהם של שאר בני הבית אינם סובלים דיחוי...

אבל - בלידה שנייה או שלישית קיימת גם ההזדמנות לתיקון: הפעם, למשל, את רוצה להצליח להניק. בלידה הראשונה היית נסערת ולחוצה והפעם את מבקשת תמיכה שתאפשר לך לעשות את זה "כמו שצריך", או – בלידה השנייה הרגשת שלא הצלחת לארגן את הכוחות שלך כך שתתפני לילדך הבכור, ואילו עכשיו, בלידה השלישית, את מרגישה שעם קצת עזרה בימים הראשונים תחזרי לעצמך מהר יותר והגדולים לא יפגעו...

תמיכה בחברה לא מסורתית

בחברות המסורתיות לא נשארת יולדת בשבועות הראשונים לאחר הלידה לבדה – תומכות שונות מן הקהילה והמשפחה הקרובה דואגות לטפל בצרכיה וצרכי הבית. לא כך הם פני הדברים בחברה הלא מסורתית, החברה אליה משתייכות יותר ויותר משפחות בישראל.

למשל – האמהות (עכשיו – סבתות), שפעם היו מצטרפות בטבעיות למשק הבית בו נולד תינוק, עסוקות כיום, במקרים רבים בחייהן, בקרירה שלהן, וממילא – גם הן אינן מומחיות גדולות, לעיתים קרובות, כי בדור שלהן, התמחות בגידול ילדים לא הייתה ממש משאת נפש...

וכך, נותרות יולדות רבות ללא תמיכה פיזית ורגשית, ללא אישה או נשים שיעטפו אותן ויפנו אותן ל"התאקלמות" לאחר השינוי המטלטל ביותר בחייהן – הפיכתן לאמהות.

מה היא מלווה ותומכת אחרי לידה?

מלווה ותומכת לאחר לידה, הנקראת גם פוסט פארטום דולה, היא אישה הבאה לתמוך ביולדת מיד לאחר הלידה או בסמוך לחזרתה הביתה. אחד היתרונות הגדולים לתמיכה מסוג זה הוא התרחשותה בבית היולדת- בסביבתה הטבעית, שמעתה היא גם סביבתו של תינוק חדש.

זהו המקום בו הכי נוח ליולדת לטפל בעצמה, בגופה הדווי והמסתגל, כאן הכי נוח לה לנוּח – במיטתה ובין מצעיה המוכרים, כאן היא יכולה לאכול ולהתחזק במטבחה שלה, והעיקר, כאן היא לומדת להכיר את התינוק שלה: בסביבה שאותה הכינה לפני הלידה, מיטה-שידה-אמבטיה-עריסה-טרמפולינה-עגלה – כולם הופכים מיום ליום מוכרים יותר, קלים יותר לתפעול, יעילים יותר.

לטפל בתינוק, ולהיות מוכוונת אל האמא

התומכת מכוונת כולה לאם הטריה.

תפקידה לתמוך ביולדת באופן פיזי ומנטאלי בתקופה שלאחר הלידה. גם הטיפול בתינוק הוא "מכוון אם" – לא "מלמדים" את האם או "מראים לה איך עושים את זה" אלא נמצאים לידה ותומכים בתהליך הפיכתה לאם – היא צריכה לדעת להחליף חיתול, לעשות אמבטיה ולהרגיע את תינוקה הבוכה גם אחרי שהתומכת הולכת...ובעיקר, היא צריכה לאתחל את התהליך שיביא אותה להיות המומחית לטיפול בילד שלה – מוקדם יותר ממה שנדמה לה, היא תהיה האדם הכי מיומן בעולם, הסמכות הרשמית לטיפול בילד הזה!

מלווה ותומכת אחרי לידה פועלת בגמישות ובהתאמה מירבית לצרכי האישה, הזוג והמשפחה. העזרה יכולה להיות בתחומים הבאים, או בחלקם :

? סיוע בטיפול בתינוק והגברת ביטחונה של האם ביכולותיה

? הדרכה ותמיכה בהנקה ובהאכלה

? פינוי זמן לאם למנוחה והתאוששות – אמהות רבות בוחרות לפרוש להשלמת שעות שינה בזמן שהתומכת נמצאת בבית ויכולה להשגיח על העולל.

? אוזן קשבת לאם – אישה לדבר איתה אחרי הלידה, לאוורר את הרגשות השונים העולים ומציפים.

? תזונה מתאימה לאם המתאוששת (קניות וארוחות קלות)

? סיוע בסידור יעיל של סביבת התינוק והאם – הרכבת כל האביזרים והמכשירים, המנשאים וכסאות הבטיחות וכמובן – הבגדים

? מתן אינפורמציה על תופעות נפוצות לאחר הלידה, אצל האם והילוד, והטיפול בהן

? תיווך בין היולדת לשירותי תמיכה בקהילה כגון יועצות הנקה, קבוצות אמהות-תינוקות ועוד

בתקופה הראשונה לאחר הלידה האם "נעה" כמטוטלת ברמה הרגשית והפיזית – היא חווה חוויות של עצב ושמחה, כאב והקלה, חרדה ורוגע. עצות מציפות אותה מכל הכיוונים, ולרוב – ימצאו ביניהן סתירות... והיא – מתנדנדת... התומכת מרגיעה את המטוטלת – דווקא בהיותה "אדם מבחוץ" היא חסרת פניות, היא מקצועית בכל הקשור לטיפול באם ובילוד ויכולה למתן את אי הוודאות. התומכת תעזור לאם הטריה להתקרב ליציבות ולשקט ,"למצוא את האמצע": המקום בו המטוטלת מתחילה לאט לאט להירגע. זהו אותו המקום בו האם מוצאת גם את "האמצע" שלה- אם תרצו: עמוד השדרה שלה, דפוס האמהות הנכון והאפשרי לה.

מלווה ותומכת לאחר לידה עוזרת לאם לעיתים קרובות להתגבר על מתחים וקשיים במערכות היחסים עם הקרובים לה בימים הסוערים שלאחר הלידה, ומעודדת את שיתופם של האב, הסבים והסבתות ב'מערכה', כמי שממלאים תפקיד ייחודי בדרמה של יצירת משפחה חדשה.

תמיכה מקיפה שכזו עשויה לא רק להקל על האם אלא אף למנוע התפתחות מצבים של דכדוך לאחר לידה.

*מיכל גרוס היא דולה פוסטפרטום, עובדת סוציאלית בתחום ההתפתחותי, בוגרת קורס רכזות אם לאם והשתלמויות בתחומי ההנקה וההנחיה האישית.
טלפונים 04-8245354 054-6676779

לאתר של מיכל גרוס, דולה פוסטפרטום
שלחו מייל למיכל גרוס
 

 


כל הזכויות שמורות © לאתר אמנות התמיכה בלידה | תנאי שימוש | אינדקס לידה | הכנה ללידה | שיווק באינטרנט | צור קשר | הצהרת פרטיות